duminică, 28 iunie 2015

The Hunter de Tom Wood

Am terminat de citit The Hunter de Tom Wood început pe drumul de întoarcere din Grecia săptămâna trecută. 
Este primul roman thriller din Seria Victor asasinul scrisă de acest autor.
Este un roman în tradiţia deschisă de Ian Fleming părintele lui James Bond.
Fizic şi acest personaj este un bărbat bine.
Doar că meseria lui este de killer, de asasin plătit!
Este un roman care te plimbă prin toată lumea, precum James Bond în filmele sale. Seamănă şi Jack Reacher, dar acesta s-a restrâns la SUA.
Victor a fost militar în forţele speciale britanice şi a devenit asasin plătit, meserie grea şi extrem de periculoasă. În afara faptului că este un maestru perfect al armelor, Victor este un poliglot desăvârşit, vobeşte, engleză, franceză, germană, rusă ca un nativ, dar mai ştie şi ungureşte de exemplu!

Romanul este al unor acţiuni secrete, dar care se lasă cu o maree de cadavre în urmă.
Victor primeşte prin e-mail sarcina să elimine pe un anume Andris Ozols şi să ia de la el un stick de computer. Asta se întâmplă în Paris. Chestie simplă şi executată rapid dimineaţa devreme în Paris.
Dar asta declanşează acţiunea romanului. Reîntoarcerea sa la hotel este intrarea într-o ambuscadă unde reuşeşte să termine nu mai puţin de 7 asasini trimişi să-l ucidă pe el. 
Contra sa se dezlănţie o adevărată vânătoare, ucigaşi încercând să-l termine. Victor vrea să afle de ce şi află finalmente că d’aia a scris autorul romanul. 
Ozols era un leton fost ofiţer de marină sovietic şi trădător. Pe stick se află o informaţie care este parolată. Pentru a descoperi informaţiile se asociază cu brokerul care-i mijlocise afacerea Ozols. Ea era Rebecca Sumner fost operativ CIA băgată de doi indivizi din conducerea de la Langley care erau într-o afacere dubioasă pe lângă cea organizată de CIA, care dorea să cumpere informaţiile de la Ozols. Operaţiunea "legitimă" era coordonată de Şeful Operaţiunilor Ilegale ale CIA cu agentul de teren Alvarez aflat în Paris.
Cei doi ticăloşi sunt Ferguson, fost şef la Secţiei anti KGB şi subalternul lui Sykes. Ei ordonaseră echipa de eliminare a lui Victor. Nereuşita îl determină pe Ferguson să ordone eliminarea tutoror celor implicaţi în afacere inclusiv cei din CIA care putea să ducă al ei. Printre ei se afla inclusiv Rebecca.
Rebecca încearcă de găsească parola cu ajutorul unui computer, iar Victor se duce pentru asta în Rusia, la Petersburg la Norimov, ex KGB, devenit mafiot. Acesta îi promite ajutorul, dar de fapt îl vinde colonelului Aniskovach de SVR (serviciile de spionaj extern). Victor reuşeşte să distrugă echipa de eliminare care era pe urmele lui şi-l răneşte pe Aniskovach. De fapt acest colonel dorea să-l prindă pe Victor, care îl ucisese pe generalul Banarov din SVR, simulând o sinucidere.

Culmea că Rebecca sparge parola şi află informaţiile despre poziţia unor rachete de croazieră ruseşti, capabile să lovească un portavion american. Acestea se află într-o fregată rusească scufundată în Oceanul Indian într-o zonă foarte adâncă nerecuperabilă. De fapt Ozols care coordonase operaţiunea de salvare ştia că nava era scufundată pe platoul marin la mică adâncime în largul coastei Tanzaniei. El dorea să vândă informaţia americanilor pe 100 milioane de dolari!

Apartamentul din Paris unde sa aflau Rebecca şi Victor Tesseract este atacat de forţele speciale ale Poliţiei franceze dar Victor şi tânăra scapă cu alte cadavre franceze în urmă.
Încep să caute urma banilor şi ajung la Londra. Pe urmele lor se află Reed, un asasin, tot fost agent britanic, tocmit de Ferguson. Acesta îl executase pe un alt mijlocitor olandez care trăia la Milano.
La Londra în parcarea subterană de la Canary Wharf Victor îi anihilează pe bodigarzii lui Seif, un afacerist englez şi îi confiscă laptopul. Dar Seif este ulterior omorât de Reed. 

Rebecca şi Victor ajung la Nicosia în Cipru pe urmele unei firme fantomă a CIA care furnizase banii. Victor reşeşte să intre în birouri, desface un seif! şi ia nişte hârtii. La hotel Rebecca este surprinsă de Reed şi ucisă. Victor se reîntoarce la hotel dar miroase sabotajul, o găseşte pe Rebecca moartă şi o bombă declanşată de aprinderea luminii. O rearanjează să se declanşeze la telefonul din cameră. Dă telefonul şi camera sare în aer. Reed este mulţumit că l-a eliminat pe Victor, fiind singurul dintr-o cafenea care nu se agită după explozie şi depistat astfel de Victor. Aşa că din hăituit se transformă în hăituitor. 

Toţi se îndreaptă spre Tanga, Tanzania. Acolo ajunge primul Sykes, cu echipă de doi foşti SEALS. Aceştia reuşesc să recupereze două rachete aflate în bună stare care urmau să fie vândute de Ferguson la inamicii SUA! Reeed are ordin să-l termine pe Sykesdupă recuperarea rachetelor. Dar în acelaşi hotel apar şi ruşii lui  Aniskovach şi agentul Alvarez care-i luase urma lui Sykes şi Reed şi evident Victor! Şi iese o cafteală generală. Sykes scapă, dar oamenii lui sunt morţi, Alvarez distruge camionul cu rachete ruseşti eliminând pericolul unui portaviona american scufundat. Ruşii puşi de Aniskovach sunt omorâţi de Victor şi de Reed. Finalul este o luptă corp la corp între Reed şi Victor care reuşeşte să-l omoare, dar este grav rănit. 

La spitalul din Dar es Salam Victor este abordat de Procter de la CIA care-l obligă să devină un killer pentru operaţiuni CIA. În schimb îl dă pe trădătorul Ferguson. Aşa Procter câştigă dublu, îl obligă pe Victor să-i devină angajat şi îl termină pe Ferguson, dar nu ca trădător ci ca mare patriot, mort în lupta împotriva duşmanilor SUA. 

Aniskovach apare în faţa şefului SVR, care ar vrea să-l termine, dar după acţiunea din Tanzania este erou pentru ruşi, pentru că pericolul era ca rachetele ruseşti să ajungă în mâinile americanilor. 

Şi aşa se deschide posibilitate pentru următorul roman citit în Skiatos, The Enemy

Un comentariu:

  1. Ai o rabdare Joe, sa povestesti toate astea, pe care eu nu o am sa le citesc !
    Am recitit "Capra cu trei iezi", sa ti-o povestesc ???

    RăspundețiȘtergere