joi, 11 iunie 2015

Probleme cu Breban

În Observatorul Cultural a apărut un articol dedicat recentei dispute legate de declaraţiile lui Breban, scris de Bogdan Creţu, un tânăr universitar şi literat ieşean:

http://www.observatorcultural.ro/Nu-trageti-in-Nicolae-Breban*articleID_31977-articles_details.html

Tânărul critic literar detectează în reacţia ofuscată a lui Patapievici, Liiceanu şi Pleşu la declaraţiile cam neghioabe ale lui Breban şi un dram de marketing şi publicitate. 
Se mai găseşte acolo şi reacţia lui Ovidiu Şimonca legată de polonezii, care vezi Doamne! l-ar împuşca pe Patapievici pentru diatribele sale disperate la adresa propriului popor. Se simte obligat şi bietul ambasador polonez să reacţioneze subliniind libertatea opiniilor în Polonia.
Pe forum apar o sumă de opinii, unele cu un iz puternic de partizanat politic.
Mă pune şi pe mine Aghiuţă să reacţionez pe  forum. Ce am scris:

Breban şi eseiştii
joenegut - Miercuri, 10 Iunie 2015, 09:57
Cel mai interesante sunt opiniile critice ale lui Creţu privind protagoniştii în acest articol.
Breban a fost şi este un foarte important romancier postbelic. După 1990, dar şi puţin înainte cu
 Drumul la zid a devenit obscur şi ilizibil şi s-a încăpăţânat să scrie în continuare. Dacă s-ar fi referit la scriitorii care au deschis zăgazurile vorbirii licenţioase şi a mizerabilismului era suficient!
A exploatat nişte opinii ale lui HRP despre noi (el inclusiv!) scrise înainte de 1990 şi pe care a avut semeţia să le publice după 1990.
Pe de altă parte este foarte bine că există eseişti precum Patapievici, Pleşu şi Liiceanu. Publicul îi preferă ca scriitori şi nu ca filosofi. Ce ar mai reprezenta ei dacă s-ar adresa unui cerc restrâns? Deci nu-i niciun blam că nu fac filosofie ce poate părea seacă şi de neînţeles pentru publicul cultural. Evident că sunt destui snobi care să fie entuziasmaţi de pretenţii filosofice.
Îi prefer pe cei trei scriind despre noi şi contemporaneitate, chiar dacă opinile lor politice s-au dovedit falimentare, din păcate!
Iar despre Breban este trist că la o asemenea vârstă este lipsit de înţelepciune.

Ei bine! Na că mi-am găsit naşul într-un anonim care scrie următoarele:

antologica....lucid - Miercuri, 10 Iunie 2015, 15:21
....expresia unui cititor ('telectual patriot, fireste, ca breban) despre cartile lui HRP, GL si AP "adunate din fragmente si articole". Evident ca e un bacaloriat de dinainte de Funeriu si camerele de luat vederi.
Altfel, ce rost atata zarva pentru un cadavru literar? Are curaj O C sa faca un sondaj printre tinerii sub 25 de ani sa vada daca exista vreunul care a citit macar o pagina intreaga de nicolae breban? Se schimba lumea ultra-rapid si ultra-radical, stimatzi literatzi din Romania care vad ca nu realizati ca sunteti precum naufragiatii stransi unu-ntr-altul pe o bucata de gheatza plutitoare care se topeste vazand cu ochii. Pana la definitiva scufundare in ochii din ce in ce mai putinilor cititori (in general, nu numai de literatura in sens clasic) mai e doar putina vreme.

Am trăit cu impresia, poate greşită? că mie mi se adresa ironia şi mi s-a urcat sângele-n cap. Zic, "bă, să-l înjur", da mai bine dau o replică fără nervi şi uite-o:

@lucidjoenegut - Miercuri, 10 Iunie 2015, 23:33
Genul ăsta de luat în balon este tipic pentru anonimii lipsiţi complet de luciditate şi de bună cuviinţă necesare în polemici.
Îmi amintesc de o discuţie în tren spre Bucureşti de la Predeal în 1969. Cineva, student politehnist ca şi mine spunea despre cartea lui Breban care a fost scrisă chiar în absenţa stăpânilor. Am citit-o în 1970 şi am fost entuziasmat, erau acolo pagini extraordinare şi asta m-a făcut să citesc cam tot ce scris până în 1989. De la Bunavestire i se trage pâra la CC a lui Titus Popvici că ar fi o carte subversivă.
Păcat că sunt unii care au opinii literare servite de la alţii.
Asta nu-i scuză ieşirile vanitoase şi necontrolate de acum!

Individul care se ascunde sub pseudonim este exemplar tipic de receptor de idei luate de-a gata, după ureche şi cu o anume aroganţă probabil căpătată din viaţa trăită în afara României, deducţie reieşită de folosirea unor diacritice tip tz. 
Oricum Pleşu, Patapievici şi Liiceanu rămân printre cei mai citiţi scriitori români. Faptul că au avut nişte aderenţe politice nu trebuie să li se facă procese de intenţie.
Pe lângă marile compromisuri ale unor scriitori din vremea obsedantului deceniu nu-i mare lucru.
Precum este nedrept să reamintească veninos despre compromisurile minore ale lui Breban, oricum primul scriitor care a luat atitudine în 1971 împotriva politicilor culturale ale lui Ceauşescu. Ştiu că printre compatrioţi a fost o mare surpriză reîntoarcerea sa în România marcată de apariţia Îngerului de ghips în 1973. De obicei scriitorii aveau o direcţie univocă, afară, fără reîntoarcere în paradisul Epocii de Aur.
Şi că tot suntem la scriitori, în Dilema veche  Marius Chivu se înfurie pe nişte topuri publicate de Agenţiadecarte.ro. Ce mă miră, că el stă bine, pe locul trei, după Daniel Cristea Enache şi Nicolae Manolescu. M-a întristat nervozitatea sa pe unii scriitori pensionari şi măsluitori de premii literare. De ce? Pentru că insinuarea conduce chiar la fostul lui profesor şi concitadin, Manolescu şi nu-i fair play!
Sper ca ce am scris să poată fi citit până la capăt. Un studiu, tot din Dilema veche spune că nu se stăruie mai mult de 7 minute pe un text de blog care n-are mai mult de 1600 de semne. Al meu are doar 886 de cuvinte! 

3 comentarii:

  1. A-l categorisi pe Breban un "cadavru literar" mi se pare exagerat indiferent cat de teribilist i s-a placut autorului anonim ca suna! In rest, o suma de pareri decente, cum este cea legata de "aderenţele politice" care pana la urma, daca nu gresesc prea mult, tradeaza o forma de mercenariat literar, nu?!

    RăspundețiȘtergere
  2. Joe,daca niste ingineri,ne rupeam cartile lui Breban,evident inainte de Johaniada,inseamna ca asistentul tau,este un stupid(1912,Caragiale(fost din Ploiesti),ce coincidenta!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mult zgomot pentru nimic !

    RăspundețiȘtergere